دوستان سلام این عید بزرگ بر شما مبارک باد و امیدوارم صد بار توفیق درک این عید را داشته باشد ،فرصت را غنیمت شمردم و در این روز عزیز خوشه ای از روایات عید فطر را چیدم امیدوارم که مورد استفاده قرار گیرد..
1- امیر المؤمنین روز عید فطر براى مردم خطبه خواند و فرمود اى مردم در این روز شما بمحسنان ثواب و دهند بدکاران زیانمندند این شبیه ترین روزیست بروز قیامت ببیرون آمدن شما از منزل بنماز.
2- امام صادق جعفر بن محمد «ص» بیکى از اصحابش فرمود چون شب عید فطر شود مغرب را بخوان و سجده کن و در آن بگو :(یا ذا الطول یا مصطفى محمد و ناصره صل على محمد و آل محمد و اغفر لی کل ذنب اذنبته و نسیته و هو عندک فی کتاب مبین) ،_در جای دیگر همین عبارت با اندک تغییری وارد شده است : :((یا ذا الطول یا ذا الحول_ سپس صد بار بگو : (و اتوب الى اللَّه)
و پس از مغرب و عشاء و نماز صبح و نماز عید همان تکبیرات ایام تشریق را بخوان بگو : ((اللَّه اکبر اللَّه اکبر لا إِلهَ إِلَّا اللَّهُ و اللَّه اکبر اللَّه اکبر و الحمد للَّه على ما هدانا و الحمد للَّه على ما ابلانا دیگر در آن نگوید و رزقنا من بهیمة الانعام که مخصوص ایام تشریق است )). (11- 13 ذى حجه) .
3- روز سه شنبه سیزدهم جمادى الاولى 368 امیر المؤمنین فرمود رسول خدا (ص) غدقن کرد از ... و از روزه شش روز عید فطر، روز شک در ماه رمضان، روز عید قربان و ایام تشریق (11- 13- ذیحجه) و از ...... .
4- چون شب عید فطر که شب جوائز نام دارد فرا رسد خداوند پاداش عملکنندگان را بدون حساب و شمارش ببخشد. و چون صبح روز عید فرا رسد خداوند فرشتگان را در تمام شهرها برانگیزد، پس در زمین فرود آیند و سر کوچه و گذرها بایستند و گویند: اى امّت محمّد بسوى پروردگار کریم براى نماز عید بیرون شوید که او پاداش فراوان دهد، و گناهان بزرگ را بیامرزد. و چون سوى محلّ برگزارى نماز عید روند خدا عزّ و جلّ به ملائکه فرماید: اى ملائکه من پاداش یک اجیر وقتى به وظیفهاش عمل کند چیست؟ گویند: معبودا و سیّدا پاداش او آن است که اجر او را بطور کامل عطا کنى.
خدا عزّ و جلّ فرماید: اى ملائکه من شما را گواه مىگیرم که من پاداش این را که در ماه رمضان روزه گرفتند و بنماز ایستادند خرسندى و آمرزش خودم قرار دادم. و مىفرماید: اى بندگانم از من درخواست کنید، به عزّت و جلالم خودم سوگند شما امروز در این گردهمآئى خود براى آخرت و دنیایتان هر چه از من بخواهید به شما ببخشم، و عزّتم سوگند تا آن زمان که مرا مراقب خود بدانید و از من بترسید گناهان و عیوب شما را بپوشانم، به عزّتم سوگند که شما را از عذاب پناه دهم و در نزد کسانى که در دوزخ جاودانند رسوا نسازم، باز گردید که همگى بخشیده شدهاید، شما مرا خشنود ساختید و من از شما خشنود گشتهام. پس ملائکه بدین بخششى که خداوند باین امّت به هنگام افطار ماه رمضان عنایت فرموده یک دیگر را بشارت داده و تبریک گویند.
5- تربت کربلا براى محض تبرک خوردن جائز نیست بتصریح برخى اخبار و عموم برخى ولى در برخى اخبار براى افطار روز عید فطر و روزه روز عاشوراء تجویز شده و برخى اصحاب بدان فتواى داده و خالى از قوت نیست گر چه احتیاط در ترک است مگر مریض باشد و قصد استشفاء کند.
6- در اقبال: بسندى تا محمّد بن سلیمان نوفلى که بابى الحسن علیه السّلام گفتم: که من روز عید فطر با گل و خرما افطار کنم، فرمود: برکت و سنت را با هم جمع کردى، سید- ره- گفته: مقصود تربت مقدسه على صاحبها السلام است
7- در عجائب المخلوقات گفته روز عید فطر را روز رحمت خوانند چون که خدا در آن به نحل ساختن عسل را وحى کرده و خدا بیان کرده که در زنبور عسل عبرت بزرگى است که جانورى است با فهم، زیرک و دلیر و عاقبت بین و فصلشناس و بارانشناس و مدبّر چراگاه و خوراک و فرمانبر سرور خود و زبون در برابر فرمانده و هنرمند و شگفت آفرینش.
8- کسى که برایش فرزندى متولد شود، روز عید فطر قبل از ظهر باید فطره او را بدهد اما اگر بعد از ظهر متولد شد فطره ندارد
9- در کتاب: امالى از حضرت صادق علیه السلام روایت میکند که فرمود:
((هنگامى که امام حسین بوسیله شمشیر مضروب شد و قاتل آن حضرت سبقت گرفت که سر مقدسش را جدا کند منادى از طرف پروردگار توانا از وسط عرش ندا در داد:
اى امتى که بعد از پیامبر خود ظلم و ستم کردید (و حسین را سر بریدید) خدا شما را براى ادراک روز عید قربان و عید فطر موفق نکند.))
علامه مجلسى میفرماید: موفق نشدن آنان براى درک عید قربان و عید فطر چنان که اکثر علماء فرمودهاند این است که در اکثر اوقات هلال ماه ذى حجه و ماه رمضان بر آنان اشتباه مىشود. یا بعلت این است که چون امام بر حق در میان آنان نیست موفق نمىشوند: این دو نماز را بطور کامل بخوانند. یا اصل آن را بجا بیاورند. زیرا شرط آن حاضر بودن امام است. یا اینکه این موضوع مختص به عامه میباشد، چنان که ظاهر قول اخیر نزد من ظاهرتر است.
10- کافى: محمّد بن فضل از حضرت رضا علیه السّلام نقل کرد که بیکى از غلامان خود که برایش دعا میکرد در روز عید فطر فرمود: فلانى خدا از تو و از ما قبول فرماید بعد باز در روز عید قربان بهمان غلام فرمود خداوند از ما و از تو قبول فرماید عرضکردم یا بن رسول اللَّه در روز عید فطر سخنى فرمودى که در عید قربان آن را نفرمودى. فرمود صحیح است من در روز عید فطر باو گفتم خدا از تو و از ما قبول فرماید چون او کارى کرد شبیه کار من و ماهر دو در انجام کار با هم شبیه شدیم ولى در عید قربان گفتم خدا قبول فرماید از ما و از تو چون براى ما ممکن است قربانى کردن ولى براى او امکان این کار نیست ما کارى را انجام دادیم غیر کار او.
11- امام سجاد علیه السلام در این روز تعدادی برده آزاد می نمودند.
12- اگر کسى شبهاى عید قربان و عید فطر را براى کسب خشنودى خداوند زنده بدارد، روزى که دلها مىمیرند، دل او نمىمیرد
13- امام حسن علیه السّلام روز عید فطر بر گروهى از مردم گذر کرد که مشغول بازى و خنده بودند، بالاى سر آنان ایستاد و فرمود: به راستى، خداوند ماه رمضان را میدان مسابقه براى خلق خود ساخته تا به وسیله طاعت او براى جلب رضاى او بر یک دیگر سبقت گیرند. مردمى سبقت گرفتند و کامیاب گشتند و دیگران کوتاهى کردند و ناکام ماندند؛ پس بسیار بسیار شگفت است حال شخص خندان اهل بازى در روز قیامت که در آن روز نیکوکاران پاداش یابند و بیهوده پیشهگان، زیان. به خدا سوگند! چون پرده بردارى شود، حتما بدانند که نیکوکار مشغول به نیکوکارى خویش است و بدکار مشغول به بدکردارى خویش. سپس امام حسن علیه السّلام راه خویش را گرفتند و رفتند
14- زرارة از امام محمّد باقر علیه السّلام نقل کرده است که: هنگامى که رسول خدا صلّى اللَّه علیه و آله و سلّم از عرفات به منى آمد و وارد مسجد شد، مردم در اطراف آن حضرت حلقه زدند و از او در مورد لیلة القدر پرسیدند. رسول خدا صلّى اللَّه علیه و آله و سلّم براى ایراد خطبه ایستاد و پس از حمد و ستایش خداى متعال فرمود: کدامیک از شما از لیلة القدر پرسیدید؟ من آن را از شما پنهان نکردهام چون به آن آگاه نیستم، بلکه اى مردم! بدانید که کسى که ماه
رمضان را در مىیابد در حالى که سالم و تندرست است، و روزها را روزه بگیرد، و پاسى از شبها را به دعا مشغول گردد، و مداومت بر نماز خویش نماید، و در نماز جمعه ماه رمضان و نماز عید فطر حاضر شود، مسلّما لیلة القدر را درک کرده و جایزه پروردگار را دریافت کرده است
15- قاسم بن یحیى از جدّش حسن بن راشد نقل مىکند که: به امام صادق علیه السّلام عرض کردم: فدایت شوم آیا مسلمانان به غیر از آن دو عید (عید فطر و قربان) عید دیگرى دارند؟ حضرت فرمود: آرى اى حسن! با عظمتتر و شریفتر از آن دو. عرض کردم: آن چه روزى است؟ فرمود: روزى که در آن امیر مؤمنان على علیه السّلام به امامت و خلافت منصوب و رهبر امّت شد.
16- محمّد بن مسلم مىگوید: از امام صادق (ع) در باره نماز عید فطر و عید قربان سؤال کردم، فرمود: این دو نماز اذان و اقامه ندارند و پیش از این دو رکعت و بعد از آن نمازى نیست.
17- مفضل بن عمر مىگوید: به امام صادق (ع) گفتم: مسلمانان چند تا عید دارند؟
فرمود: چهار عید، گفتم: من عید فطر و قربان و جمعه را مىشناسم فرمود: بزرگترین و شریفترین آنها روز هجدهم ذیحجه است و آن روزى است که در آن روز پیامبر خدا (ص) امیر المؤمنین (ع) را بلند کرد و او را براى مردم به جانشینى نصب کرد، گفتم: در این روز وظیفه ما چیست؟ فرمود: بر شماست که آن روز را به عنوان سپاسگزارى و ستایش خداوند روزه بگیرید با اینکه خداوند در هر لحظه سزاوار سپاسگزارى است. و همین طور بود که پیامبران اوصیاء خود را امر مىکردند که در آن روز که وصىّ نصب مىشود روزهدار باشند و آن روز را عید بگیرند و هر کس در آن روز روزه بگیرد بهتر از عمل شصت سال است.
18- عبد اللَّه بن سنان از امام صادق (ع) نقل مىکند که فرمود: همانا غسل در چهارده مورد است: غسل میّت و غسل جنب و غسل کسى که میّت را غسل داده و غسل جمعه و غسل عید فطر و قربان و غسل روز عرفه و غسل احرام و غسل ورود به کعبه و غسل ورود به مدینه و غسل ورود به حرم و غسل زیارت و غسل شب نوزدهم رمضان و غسل شب بیست و یکم رمضان و غسل شب بیست و سوّم رمضان.
19- در «کافى» از امام صادق علیه السّلام روایت شده که فرمود: چون روز عید فطر، براى رسول خدا صلّى اللَّه علیه و آله عطر مىآوردند، اول به زنان خود مىداد.
20- در کتاب «جعفریات» با سند نام برده، از على علیه السّلام روایت شده که فرمود: رسول خدا صلّى اللَّه علیه و آله در نماز «عید فطر و قربان» سوره «سَبِّحِ اسْمَ رَبِّکَ الْأَعْلَى» و «هَلْ أَتاکَ حَدِیثُ الْغاشِیَةِ» را قرائت میکرد.