1- در کتاب «فقیه» از امام صادق علیه السّلام روایت شده که (ضمن حدیثى) فرمود: سنت بر آن جارى شده که آدمى روز «عید فطر» قبل از رفتن براى خواندن نماز عید در مصلّى، افطار کند. ولى در «عید قربان» بعد از آن
2- در کتاب «کافى» از امام صادق علیه السّلام روایت شده که فرمود: پدر بزرگوارم در روز «عید فطر» وقتى براى نماز به بیابان میرفت، نمیگذاشت- فرش یا- حصیرى زیر پایش بیندازند، و میفرمود: این روزى است که رسول خدا صلّى اللَّه علیه و آله در آن به بیابان میرفت، و سپس جبهه شریفش را روى زمین مینهاد (و نماز میکرد).
3- از امام صادق علیه السّلام روایت شده که فرمود: روز عید فطر یا اضحى به رسول خدا صلّى اللَّه علیه و آله گفتند چه شود در مسجد خودت نماز عید بخوانى؟. پاسخ داد: دوست دارم (در بیابان باشم) و بدنم را بتمام افقهاى آسمان آشکار کنم.
4- على علیه السّلام فرمود: رسول خدا صلّى اللَّه علیه و آله عصایى داشت که ته آن آهن نوک تیزى قرار داشت، بر آن تکیه مىکرد و روزهاى عید [فطر و قربان] و در سفرها آن را همراه مىبرد و در نماز جلو خود مىنهاد [تا حریم نمازش باشد]
5- امام باقر علیه السّلام فرمود: از سنّت است که اهل هر شهرى براى نماز عید فطر و قربان به سوى صحرا بیرون روند، مگر اهل مکه که آنان در مسجد الحرام نماز عید مىخوانند
6- على علیه السّلام فرمود: رسول خدا صلّى اللَّه علیه و آله روز عید فطر هنگامى که مىخواست براى نماز عید به سوى مصلّى بیرون رود قبلا با چند دانه خرما یا کشمش افطار مىنمود.
7- سعید نقّاش گوید: امام صادق علیه السّلام به من فرمود: آگاه باش که در عید فطر تکبیر گفتن از سنّت است. گفتم: چه زمانى باید گفت؟ فرمود: بعد از نماز مغرب و عشاء شب عید فطر و بعد از نماز صبح عید و بعد از نماز عید فطر، سپس تکبیرات را قطع کند.
8- از رسول خدا- صلّى اللَّه علیه و آله و سلّم- رسیده است که فرمود:
«انّ یوم الجمعة سیّد الایّام و اعظمها عند اللَّه تعالى و اعظم من یوم الفطر و یوم الاضحى، و فیه خمس خصال: خلق اللَّه فیه آدم، و اهبط فیه آدم الى الارض، و فیه توفّی اللَّه آدم، و فیه ساعة لا یسأل اللَّه تعالى فیها احد شیئا الّا اعطاه ما لم یسأل حراما، و ما من ملک مقرّب و لا سماء و لا ارض و لا ریاح و لا جبال و لا شجر الّا و هو یشفق یوم الجمعة ان تقوم السّاعة فیه».
یعنى: «همانا جمعه آقاى روزها و با عظمتترین آنها نزد خداوند تعالى است، بلکه از عید فطر و قربان هم برتر است. این روز، پنج خصلت دارد:
اوّل: خداوند متعال حضرت آدم- علیه السّلام- را در این روز خلق فرمود.
دوّم: آن حضرت را در همین روز از بهشت بر زمین فرود آورد.
سوّم: در چنین روزى حضرت آدم- علیه السّلام- را قبض روح کرد.
چهارم: در این روز ساعتى هست که هر کس در آن ساعت از خداوند متعال چیزى طلب کند به او خواهد داد به شرط اینکه چیز حرام نخواهد.
پنجم: ملائکه مقرّب، آسمان، زمین، بادها، کوهها و درختها همگى هراس دارند از اینکه قیامت در این روز واقع شود». فرزندان یعقوب از پدرشان خواستند که از خداوند متعال برایشان طلب آمرزش و بخشش کند، آن حضرت این گونه پاسخ دادند:سَوْفَ أَسْتَغْفِرُ لَکُمْ رَبِّی. :یعنى: «بزودى برایتان از پروردگارم تقاضاى مغفرت خواهم کرد»
9- علّت غسل عید فطر و عید قربان و جمعه و اغسال دیگر یکى آن است که بدین وسیله بنده پروردگارش را بزرگ داشته و رو به کریم جلیل آورده و از درگاهش براى گناهان خود طلب آمرزش نموده است، و دیگر آن که براى بندگان این ایّام عید معروفى بوده که در آنها جمع شده و ذکر خدا را مىگویند لذا غسل در آنها تشریع شده تا بدین وسیله بندگان این ایّام را مورد تعظیم و بزرگداشت قرار داده و بر سایر ایّام تفضیل دهند و دیگر آن که وقتى در جمعه غسل نمودند از آن روز تا جمعه دیگر با طهارت مىباشند
10- على بن مغیرة گوید: بحضرت أبى الحسن (کاظم) علیه السلام عرضکردم: که پدر من از جد شما پرسیده از ختم قرآن در هر شب؟ و جد شما فرموده بود: هر شب، و باو عرضکرده بود: در ماه رمضان؟
جد شما فرموده بود: و در ماه رمضان، پدرم باو عرضکرده بود: آرى هر چه توانائى داشته باشم (بخوانم)؟ (فیض (ره) گوید: محتمل است در اینجا چیزى افتاده و ساقط شده باشد) و پدرم چنین بود که چهل بار قرآن را در ماه رمضان ختم میکرد و من نیز پس از پدرم (بهمین اندازهها) ختم میکنم گاهى بیشتر و گاهى کمتر باندازه فراغت و شغلم و باندازه نشاط و کسالتم؟ و چون روز عید فطر شود یکختم آن را هدیه رسول خدا (ص) کنم، و یکى را هدیه على علیه السلام و یکى را هدیه حضرت فاطمه علیها السلام و همچنین براى هر یک از ائمه (ع) تا برسد بشما که براى هر یک یکى هدیه کنم و تا باین حال رسیدهام چنین کردهام، براى من در برابر این عمل چه پاداشى هست؟ فرمود: پاداشت این است که روز قیامت با ایشان باشى، گفتم: اللَّه اکبر! این است پاداش من؟ تا سه بار فرمود: آرى.
11- حضرت ابو عبد اللَّه علیه السّلام فرمودند:
کسى که حضرت امام حسین علیه السّلام را در نیمه شعبان و شب عید فطر و شب عرفه در یک سال زیارت کند خداوند متعال ثواب هزار حجّ و هزار عمره مقبول به وى داده و هزار حاجت از حوائج دنیا و آخرتش را روا مىسازد.
12- یکى از بزرگان دید گروهى روز عید فطر مىخندند، گفت: اگر اینان از آمرزیدگانند، این کار، کار سپاسگزاران نیست و اگر آمرزیده نیستند، این عمل، عمل کسانى نیست که از عذاب خدا بیمناکند
13- فضل بن شاذان نیشابورى از حضرت رضا علیه السلام روایت کرده که فرمود: روز فطر از این جهت روز عید قرار گرفت که مسلمانان در آن اجتماع کنند و در مورد کارهاى خود تصمیم بگیرند. و در آن روز خداوند متعال را سپاسگزارى کنند و او را تمجید و تکریم نمایند و نعمتهاى خداوند را به یاد آورده و شکر گذار باشند. پس روز فطر هم روز عید و روز اجتماع، و روز پاکى و طهارت، و روز تضرع و ابتهال و روز دعا و رغبت میباشد. روز عید فطر روز اول سال است، که در آن خوردن و آشامیدن حلال میگردد و مسلمانان پس از یک ماه در آن روز افطار میکنند، ماه رمضان در نزد اهل حق ماه اول سال است، از این رو خداوند دوست داشته که مسلمانان در آن روز گرد
14- در بیان معنای منقلین : محمّد بن شریح گوید: از امام صادق علیه السلام پرسیدم که بیرون رفتن زنان در عید فطر و قربان چگونه است؟ فرمود: درست نیست، مگر پیر زنانى که کفش کهنه خود را بپا کرده باشند. (کنایه از آنکه زینت دیگر ندارند)- یعنى فقط دو لنگه کفش دارند
15- در نماز عیدین (عید فطر و قربان بر هیچ کس) أذان و اقامه لازم نیست بگویند بلکه اذان آنها دمیدن آفتاب است.
16- (زراره) گوید: امام باقر علیه السّلام فرمود: امیر المؤمنین علیه السّلام را معمول چنین بود که روز عید قربان غذایى نمىخورد تا از گوشت قربانى خود غذائى تناول کند، و روز عید فطر از خانه بیرون نمىرفت تا وقتى که غذائى بخورد، و فطره مقرر را به اهلش رد کند. آنگاه امام علیه السّلام فرمود: و ما نیز همین طور رفتار میکنیم.
17- حلبى از امام صادق علیه السّلام سؤال کرد در مورد عید فطر و عید قربان که اگر یکى از این روزها با روز جمعه برخورد کند چه باید کرد و چگونه میان نمازهاى آن دو جمع باید کرد؟
آن حضرت فرمود: در زمان امیر المؤمنین علیه السّلام چنین شد یعنى روز عید با جمعه یکى شد آن حضرت خطاب به مردم فرمود: هر کس بخواهد بنماز جمعه حاضر شود بیاید، و هر کس حاضر نشود نیز زیانى برایش ندارد، و باید نماز ظهر را بخواند بجاى نماز جمعه، و امیر المؤمنین علیه السّلام دو خطبه ایراد فرمود که در آن دو: خطبه عید و خطبه جمعه را با هم ایراد کرد.
18- عبد اللَّه بن سنان از امام صادق علیه السّلام روایت کرده که فرمود:
امام مسلمین باید در روز جمعه و روزهاى عید فطر و عید قربان زندانیانى را که براى بدهى بزندان افتادهاند با مأمورینى براى شرکت در نماز جمعه و عیدین بمصلّا فرستد و پس از انجام فریضه بزندان باز گرداند.
19- فتوى امامیه این است که اگر کسى روزه دو روز عید (فطر، قربان) را نذر کند، نذر او منعقد نمىشود و قضاى آن نیز واجب نیست
20- على علیه السّلام فرمود: رسول خدا صلّى اللَّه علیه و آله و سلّم افراد را منع مىکرد، که براى شرکت در نماز عید فطر و قربان سلاح همراه خود بردارند، مگر اینکه دشمن در کنار آنان حاضر باشد.