سلام دوستان
ان شاء الله سال خوب و با برکتی داشته باشید.
کتاب قرآن شناسی آیت الله مصباح یزدی، یکی از بهترین کتاب ها در مورد معارف قرآن می باشد. بنده این کتاب که در دو جلد تالیف شده است را خلاصه نموده ام و اکنون درس به درس در اختیار دوستان قرار می دهم. امیدوارم از این کتاب بهره مند شوند.
اما درس اول این کتاب عبارت است از اوصاف و عناوین قرآن.
بعد از فهم ضرورت مراجعه به قرآن باید دید که قرآن خود را چگونه معرفی می کند. قرآن در قالب عناوین مفرد و جمله به معرفی خود پرداخته است. اقوال مفسران در تعداد اسامی و عناوین قرآن مختلف بوده و برخی آن را بیش از نود و برخی آن را اندک شمرده اند. اختلاف در تفسیر این آیات و برداشت های متفاوت از تعبیر اوصاف قرآن، زمینه ساز اختلاف نظر آنها شده است: ذکر عناوین کتاب، قرآن، ذکر و... از جانب کسانی است که عنواین مستقل و اسم خاص مشهور مد نظرشان بوده و آنها که تعداد اسامی را زیاد شمرده اند، اسم و وصف لغوی مرادشان بوده نه علم یا صفت ویژه. هر یک از این عناوین قابلیت بررسی در ابعاد مختلفی چون وحدت یا تعدد معانی، اسم خاص بودن یا نبودن آنها، ساختار معناشناختی آنها و ... دارند.
تنها به دو نوع تقسیم بندی اشاره می شود:
· دسته بندی بر اساس مستقل یا تبعی بودن عناوین: عناوینی مستقل اند که بدون آنکه صفت واژه دیگری باشند، بر قرآن اطلاق شوند و تعداش 40 تاست. عناوین تبعی عناوینی است که به همراه واژه دیگری بر قرآن اطلاق شده است و تعداش 18 تاست.
· دسته بندی بر اساس ارتباط محتوایی عناوین با یکدیگر: در این دسته مجموع عناوین بیش از 60 تاست. ادامه مطلب...
مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات حوزه علمیه قم در یادداشتی، سعد و نحس برخی ایام را بررسی کرده است.
سؤال: آیا قرآن کریم، سعد، و نحس بعضی از ایام را میپذیرد؟ چرا؟ پاسخ اجمالی در آیاتِ قرآن به صورت کلّی وجود سعد و نحس ایّام تأیید شده است و در روایات مفصّله به آنها اشاره شده است. علّت آن چند امر میتواند باشد، 1. توجه به حوادث و رویدادهای گذشته، از تلخ و شیرین و درس عبرت گرفتن از آنها. 2. توجّه و توسل به ساحت قدس الهی و استمداد از ذات پاک الهی نمودن برای دفع شرور ایّام. 3. توجّه دادن به این نکته که غالباً حوادث، جنبه کفاره اعمال نادرست خود انسانها است و ایّام تأثیر مستقل ندارد و با توجّه و استغفار و کارهای نیک، ایّام نحس را میتوانند به روزهای مبارک تبدیل کنند. پاسخ تفصیلی پیشگفتار 1. سعد به معنای فراهم شدن امور و مقدمات الهی است، برای نیل و رسیدن به خیر (دنیوی و اخروی) (راغب اصفهانی، المفردات فی غریب القرآن، (دفتر نشر الکتاب، چاپ دوّم، 1404) ص 232) در مقابل آن تفاوت و یا نحس قرار دارد، که نحس در لغت به معنای سرخ شدن افق است همچون مس گداخته، و دراصطلاح به هر چیز شوم نحس گفته میشود (و یا فراهم نشدن مقدمات و امور کارها نحس تلقی میشود) (همان، ص 485) 2. در میان مردم معمول است که بعضی از روزها را روز سعد و مبارک، و بعضی را روز شوم و نحس میشمارند، هرچند در تعیین آن اختلاف بسیار است، سخن اینجاست که این اعتقاد عمومی تا چه حد در اسلام و قرآن پذیرفته شده؟ و یا ردّ شده است؟ برای روشن شدن پاسخ، جواب را در دو بخش تنظیم میکنیم. بخش اوّل سعد و نحس ایام از دیدگاه قرآن و روایات بررسی میشود. ادامه مطلب...
نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » سید جعفر یوسفی ( جمعه 92/1/16 :: ساعت 6:22 عصر )
نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » سید جعفر یوسفی ( دوشنبه 92/1/12 :: ساعت 3:47 عصر )
غدیر نقطه ای برای نمایش ولایت
رئیس جمهور روحانی
آخر الزمان و عقلانیت انسان ها
شعری از محمدعلی بهمنی
اس ام اس های عاشورایی
دوراهی
عوامل بصیرت زا از کلام رهبر
امتیازات ویژه خداوند برای روزه داران خوش اخلاق
روزه را به بهانه گرما ترک نکنیم !!
می دانید چرا کسی سطل آشغال آتش نمی زند!
همسرداری آیه الله بهجت
ولی عصر در کلام آیه الله بهجت
ماجرای نماز شب آیت الله بهاءالدینی
وصیه های ایت الله قاضی به شاگردانشان
[عناوین آرشیوشده]